-----------------------------------
Mircea Pteancu
07 Dec 2008 17:48


-----------------------------------
@ dragos.n
Acelasi autor  care a creat graficul,J.G. Savard are ,in afara de referirile in text si in care descrie fiecare ocular cu referiri frecvente si la campul vizual aparent,si un grafic comparativ al campurilor vizuale tipice ale ocularelor.


http://www.quadibloc.com/science/opt04.htm

@Doru
acuma am priceput mai bine, ''conversatia'' bazata numai  pe indicarea linkurilor seamana mai mult cu engleza pieilor-rosii.Totusi inca nu sunt lamurit,asadar ocularul Mittenzwey are numai lentila de ochi menisc,sau ambele?Intamplator,am doua lentile menisc si sunt curios cum sa le folosesc pentru un ocular ''istoric''.Un menisc are focalul de 20mm iar cealalt menisc de 80mm,cam inafara schemelor recomandate.Pentru lentila de camp am in schimb multe alte lentile plan-convexe sau biconvexe mult mai apropiate de valorile recomandate .
In rest e chestiune de gust.Dupa cum mie imi place sa rasfoiesc prin hartoage si am mai degraba mentalitatea unui ''tomb rider'' pot sa pricep ca altora le plac chestiile sofisticate,numai noutatile de ultima ora.De altfel,companiile au departamente care se bazeaza pe asta.
@TaviF
ce anume a produs oare acea vignetare periferica ?Eu ma pot gandi la doua motive:fie diametrul redresorului a devenit prea mic in noile conditii de dupa modificare,fie tubul ar fi trebuit inlocuit cu unul mai lung.Acea lentila suplimentara de camp de fapt a scurtat ''optic'' tubul ,jucand rolul unei lentile ''compressor''-opusul lentilei Barlow.Ce parere ai?Mircea 
Mircea