-----------------------------------
Tavi F.
07 Dec 2008 22:19


-----------------------------------
@TaviF 
ce anume a produs oare acea vignetare periferica ?
Am introdus din nou datele in programul ce-l aveam facut pt. lunetele terestre. Redresorul si ocularul sint prevazute a fi formate din cite doua lentile (deci exclusa cea de a 3-a de care vorbeam). O sa reproduc doar datele esentiale.  
- Grosismentul lunetei: 28x (cu acea lentila de cimp, ~25x)
- Redresorul a carui marire este de 2.74x, nu introduce nici o vignetare, putea chiar sa aiba lentile si mai mici.
- Cu diafragma ocularului de 10mm, rezulta niste diametre necesare celor doua lentile ale oc., de 12.26mm respectiv 10.63mm (asta pt. a avea un fascicul nevignetat deloc, asa prevazusem prg). Eu aveam diametre utile de ~10.8 / 8.1mm, ambele lentile produc vignetare, nu am calculat gradul ei, dar s-a vazut ca era totala la margine.

Reducind valoarea diametrului primei lentile a redresorului, ajung la o diafragma de cimp a oc. de 8.77mm, si diametrele necesare ale lenlilelor 10.77mm respectiv 9.43mm. Ei&#8230; acum se observa ca lentila de cimp nu mai produce vignetare, in schimb cea de a 2-a tot e prea mica.

Ocularul respectiv (Ramsden) ar fi functionat (verificat) fara vignetare totala la marginea cimpului, in cazul utilizarii la o luneta astronomica (fara redresor interpus). Cu redresor apare marirea unghiului razelor (fata de axa optica) la iesire.
Si acum datele pt. luneta astronomica (acelasi ob. 30/210mm, fara redresor)
- diafragma de cimp: ~10mm;
- diametrele lentilelor (minime necesare, pt. a nu avea vignetare): 11.7 / 9.25mm - mai mici decit la luneta terestra.