-----------------------------------
Blakut
13 Dec 2008 02:18

Fac comanda la niste lentile
-----------------------------------
Vreau sa fac comanda la niste lentile ca sa construiesc niste lunete ieftine (de fapt sa fac niste kituri) pe care sa le dau cadou. M-am dus la primul magazin de ochelari (optinova de la romana) si le-am zis blondelor ca eu stiu ca lor le vin lentilele netaiate sub forma de discuri si ca as vrea sa comand niste lentile f ratio-ul de 10 sau 15. S-au uitat la mine de parca picasem din Luna. Ok, zic, distanta focala sa fie de 10 ori diametrul. "aa. Noi nu stim ce diametru au lentilele. Sunt cam atata (imi arata in palma)". Am cautat pe net conceptul de dioptrie, lucru de care nu aveam nevoie decat pentru ochi - am -4 la ambii. Descopar ca mi-ar trebui, pentru 2 metri distanta focala, dioptria de 0.5. Cum ma intereseaza ceva mai scurt, ma gandeam la 0.6-0.8 dioptrie.   
Problema ar fi, ce ocular ar fi mai indicat sa folosesc? Ma gandeam la un Huygens simplu.
Tubul l-as putea face din niste tuburi de carton gros, am prin casa asa ceva, da, tuburi din metal de la cutii de whiski sau tuburi de pvc. Nu stiu insa cum sa fixez lentila de tub. Adica ma rog, pot sa-mi imaginez si sa incerc eu ceva, ca-s aproape inginer, dar vreau sa si tina in timp.