-----------------------------------
Blakut
13 Dec 2008 17:56


-----------------------------------
Nu poate fi folosit raportul focal ca termen pentru f-ratio?

 Marimea caracteristica a unei lentile, de care tre' sa stie vinzatorul de ochelari, este convergenta (C), sau mai simplu dioptria (unitatea de masura):
C

Partea asta o stiam si eu, ca sunt purtator de ochelari, doar ca nu stiam exact cum s-o pun in termeni de distanta focala. Pana la urma m-am documentat si am aflat. Intrebarea mare era ce ocular sa folosesc?

Exista variatii ale calitatii (si a d. focale) unor astfel de lentile, bine ar fi daca ai avea luneta gata facuta, si sa probezi calitatea imaginii la magazin (aici ti-ar trebui un pic de experienta, sa stii la ce sa te astepti), cum facea o cunostinta de a mea. 

Ah, nu vreau sa cumpar cu totul, am niste colegi la facultate si vreau sa facem impreuna chestia asta, asa, ca un fel de workshop. Imi dau seama ca nu voi obtine o calitate extraordinara a imaginii, important in chestia asta e munca in echipa si realizarea unei lunete.

Ca ocular, recomand varianta Ramsden. Existau niste lupe pliante 10x (f=25mm), fabricate de IOR, se pot folosi direct ca ocular (contin doua lentile).
Mersi mult, asta ma interesa cel mai tare.