-----------------------------------
Oliver Dragan
15 Dec 2008 16:43

Sfaturi achizitie instrumente
-----------------------------------
In momentul in care m-am hotarat sa achizitionez pentru prima data un instrument astronomic, am inceput sa caut recomandari pentru anumite tipuri de telescoape, sfaturi pentru incepatori, de ce e bun asta si ce dezavantaje are celalalt. Asa am aflat de la domnul Doru ca este recomandat pentru inceputuri in ale astronomiei un binoclu. Inveti sa te orientezi pe cer mult mai usor decat ai face-o cu un telescop si te va ajuta mult in momentul in care vei avea un telescop. Un sfat de milioane pentru care ii multumesc pe aceasta cale. Eu sunt adeptul "dau un ban dar stau in fata", adica cumpar obiecte "de firma" pentru ca sunt mai mari sansele ca ele sa fie, din punct de vedere calitativ, mai bune decat "no name-urile" (chiar daca sunt mai scumpe, fiind no-name-uri brand-uite). Asa ca, spre deosebire de altii care cauta binocluri in iarmaroc, am achizitionat unul "de firma". Fara zoom ca nu e recomandat pentru astronomie, doar daca vrei sa te uiti prin "balcoane", cu o luminozitate buna (raportul dintre diametrul obiectivului si grosisment trebuie sa fie mai mare sau egal cu 4 sau maxim 5) si sa fie la limita portabilitatii, adica sa pot sa il tin in mana si sa nu am nevoie de trepied sau de sala de forta. Nu a trecut o luna si am vrut mai mult, bineinteles, un telescop. Bun, incep iar sa ma documentez. Aflu ca Newton-ienele sunt mai ieftine, dar au obstructie a oglinzii. Cam nasol mi-am zis, mai ales ca trebuiau si colimate destul de des. Refractoarele sunt mai scumpe (comparativ cu reflectoarele de acelasi diametru) si nu au asa ceva, dar in schimb au aberatie cromatica. Hm, pot sa traiesc cu asta. Montura Dobson nu poate fi motorizata in cazul in care te crezi mare si tare si vrei sa te apuci de astrofotografie. Deci...ecuatoriala. E, ce mi-e EQ2, EQ6 sau CG4. Daca producatorul a recomandat montura x la telescopul z inseamna ca e OK, nu a sa-ti tremure telescopul cand bate vantul. Numai ca producatorul face niste compromisuri pentru a arunca pe piata un produs cu un raport calitate\pret bun (faza e ca tu nu stii asta, numai el stie). Si la inceput esti nerabdator  sa-ti cumperi unul cat mai repede, nu astepti sa aduni toate informatiile necesare, te arunci cu capul inainte si faci o alegere pe care mai tarziu o vei regreta. Asa cum am facut eu. Am ales un refractor. Descopar mai apoi ca daca am intentia sa ma uit la zenit sar putea sa ramana la stadiul de intentie. I-am cumparat si focalizator nou pentru ca celalalt avea un joc tare enervant.  (mai bine de banii respectivi iti luai un Dobson, unde ti-a fost capul!). Si altele si altele. Uite asa ajung sa regret alegerea mea si sa-mi doresc un reflector. Dar de unde bani acum. Sau dus in ... refractorului (la propiu). 
Ce e de facut acum?
SA FAC UN TELESCOP.
Urati-mi bafta va rog ca am nevoie, nu?

P.S.1 Adaugati va rog sfaturile voastre privind achizitionarea unui telescop, scurte si la obiect (sau la obiectiv) pentru a-i ajuta pe alti incepatori.
P.S.2 Daca acest topic va intruni conditiile sa devina "lipicios" dupa dezvoltarea sa de catre cei cu experienta, va rog sa-l lipiti bine in fruntea listei.