-----------------------------------
Oliver Dragan
15 Dec 2008 20:46


-----------------------------------
@dragos.n: stiu sa accept sfaturi si am citit tot ca ati scris (nu tin nasul pe sus si nu pretind ca stiu totul ).  Se pare ca nu ati citit dumneavoastra  tot ce am scris eu sau ati citit doar printre randuri:
"Asa am aflat de la domnul Doru ca este recomandat pentru inceputuri in ale astronomiei un binoclu. Inveti sa te orientezi pe cer mult mai usor decat ai face-o cu un telescop si te va ajuta mult in momentul in care vei avea un telescop. Un sfat de milioane pentru care ii multumesc pe aceasta cale." 
Nu am spus mai departe cine m-a sfatuit sa aleg refractorul pentru ca nu a fost cineva.
Si inca ceva: nu-mi place sa cumpar ceva si apoi sa ma apuc sa-l modific pentru ca producatorul nu s-a sinchisit sa faca acel lucru. E un aspect care ma deranjeaza foarte tare. Pe de alta parte imi place sa "surubaresc" asa ca mai mult ca sigur voi astepta sa expuneti pe forum modificarile facute si sa ma inspir din ele fiindca nu voi avea alta solutie (nu vand telescopul, este prima dragoste :) ).

Modificare: imi cer scuze ca am vorbit la "per tu", observ acum ca nu suntem de aceeasi varsta. Scuze

@red giant:
cu astrofotografia ai dreptate :wink: 
in privinta instrumentului ieftin....sunt de acord dar numai ca un instrument ieftin sa insemne apertura mare pe montura Dobson. Un altfel de instrument ieftin nu-ti va oferi nimic spectaculos si mai mult ca sigur nu vei ajunge sa-ti doresti ceva mai mare.

Un incepator care este cu siguranta foarte entuziasmat cum am fost si eu (sau poate doar majoritatea este), nu va avea rabdare sa citeasca si sa se documenteze si se va grabi sa aleaga.  Respectivul va invata din aceasta greseala abia dupa ce a facut-o si dupa ce va vedea ca nu e asa cum se astepta el sa fie. Am citit si eu pe site-uri straine dar nu am gasit nimic concret care sa ma indrume, numai vorbe, vorbe si iar vorbe.