-----------------------------------
Tavi F.
19 Dec 2008 21:20


-----------------------------------
Ce realitate domnule Stanescu? Cea a interpretarilor teoretice sau a asemuirilor aberante? 
Cind am intrebat pe cloudynights de valoarea raportului strehl al unui obiectiv (cu parametri dati), se cam "cruceau" domnii opticieni respectivi. Am inteles pe urma de ce. 

Da, Jupiter arata bine cu diametru 36cm , acest diametru compenseaza la detalii acel strehl 0.7-0.8 al obiectivului f/15.
Cred ca dv. mai aveti mult de studiat! Daca la 100mm f/15 strehl coboara la 0.623, poate va ginditi cit ajunge sa fie la 360mm f/15. Iar apoi valoarea respectiva sa o transpuneti la o oglinda concava (deci executie defectuoasa in cazul asta) facind dupa aceea o simulare a imaginii oferite (in conceptia dv. banuiesc ca ar fi la fel cu cea oferita de luneta de la Uppsala, strehl-urile fiind egale).  

Tavi F sustine ca Strehl slab la lentile nu e asa grav ca la oglinzi.  dar sigur mai are de studiat multi ani.
Acum sint sigur ca nu o sa pricepeti nicodata ca lentilele (acromatele de care vorbim) sint delimitate de difractie in zona centrala a spectrului vizibil, interval al radiatiilor luminoase pt. care ochiul are o sensibilitate maxima (a se observa verdele pe spot). 
*In cazul unui reflector al carui spot (de lumina alba, nedescompusa) ar fi depasit la fel de mult discul Airy, rezolutia imaginii percepute ar fi fost alta (mai slaba).

Pe intelesul tuturor- ce am incercat eu sa "demontez":

Daca o oglinda principala (d=100mm) a unui telescop se dovedeste (la masuratori exacte) a avea un strehl ratio = 0.62, proprietarul ei nu trebuie sa concluzioneze (citindu-l pe Stanescu) ca acea oglinda va furniza o imagine de aceeasi finete a detaliilor ca si obiectivul Baker 100mm f/15 (bine executat). 
Comentarii gen: de ce 0.62? pai se poate slefui mult mai bine, etc&#8230; nu isi au rostul. Cel mult la ex. asta putem cobori valoarea la 0.6, in cazul ambelor instrumente, considerind prezumtiv ca se mai pierde ceva la "executia buna" a obiectivului de refractor.  

THE END.