-----------------------------------
Mircea Pteancu
20 Dec 2008 21:46


-----------------------------------
Blakut

da-mi voie sa-ti sugerez modul de montare de mai jos,mod inspirat dupa lunetele din primul secol de dupa Galilei.Lentila de ochelari de +0,5D este montata ,asa cum deja ti s-a sugerat ,in text,prin intermediul unor rondele de carton pe tubul principal ,care este cel din mijloc in a doua poza.

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=957&postdays=0&postorder=asc&start=45

Daca folosesti un grosisment mic ,nu mai mare de 7x,poti folosi drept ocular o alta lentila de ochelari ,negativa,deci divergenta.
Daca vrei sa construiesti o luneta Kepler,de asemenea poti folosi o alta lentila de ochelari,de data asta pozitiva,deci convergenta.Atentie insa,ocularul Kepler trebuie sa aiba:
-o diafragma egala cu max. 0,5 focalul lentilei-ocular si plasata in focarul ocularului ,in fata acestuia,spre obiectiv
-o diafragma de iesire amplasata spre ochiul observatorului,eu o confectionez de diametru egal cu diafragma de camp,si amplasata la o distanta egala cu distanta focala a lentilei-ocular minus 10mm.
Construind ocularul dupa cum am descris,vei avea un camp bine iluminat si cu aberatiile minime posibile pentru acest tip de ocular.Mircea

PS:nu vreau sa fiu rautacios,dar la faza cu lentilele de 2 milioane lei ,esti sigur ca fetele de la tejghea au fost blonde?