-----------------------------------
Tavi F.
21 Dec 2008 00:36


-----------------------------------
TaviF 
Poti te rog sa detaliezi afirmatia ca un telescop Herschel trebuie sa fie de F/14 ?
Limita asta inferioara a raportului F/D am concluzionat-o prin experiment. Prima oglinda slefuita, 150mm ~f/14, sferica, nemetalizata, am folosit-o observational (in special selenar) la grosismente de ~85x. Imaginea era acceptabila, putea fi mai buna tinind cont de problemele oglinzii- abatere de forma si multe puncte ramase. 
In cazul lipsei unei oglinzi plane bune, se justifica solutia, insa daca vrem sa beneficiem intr-adevar de un telescop neobstructionat, probabil ar trebui considerat pragul inferior al F/D mai mare. 

Am regindit situatia:
Pentru a avea un tel. Herschel care sa respecte criteriul Rayleigh, cu oglinda de 150mm sferica, inclinata, ar fi necesar un raport minim F/D=21. (decupaj imaginar dintr-o oglinda sferica 300mm f/10.4)
Ar mai fi posibile compensari din ocular, care sa micsoreze putin instrumentul.
Si cu o primara parabolica cred ca s-ar scurta, dar se complica situatia, necesitind a fi asimetrica (decupata la sfirsit dintr-o parabola mai mare)

Herschel insusi folosea aceasta focalizare la telescopul cel mare, 122cm f/10, dar ingrijorarea lui era de a reduce pierderea de lumina prin reflexie (reflectivitatea unei oglinzi metalice fiind ~67%). Nici og. principala nu era prea buna, semiesec raportata la telescopul 18.8inch f/12.8.