-----------------------------------
zoth
21 Iun 2006 19:14


-----------------------------------
nu, cu siguranta nu vreau sa ma aventurez in calculele dubletelor acromate din 2 motive. o data ca nu e domeniul meu de specialitate si a doua oara ca are cine sa o faca, slava Domnului.
ceea ce vreau este sa inteleg fenomenul in sine dar am marele defect de a nu intelege un lucru decat daca e serios argumentat.
va multumesc oricum pentru materialul documentar indicat, am sa incerc sa caut cartile domnului Dodoc.

dragon, ceea ce spui este corect si cunosc si eu aceste lucruri generic.
mai stiu ca aberatia cromatica depinde la fel de dramatic si de geometria lentilei, asadar focala lunga inseamna aberatii cromatice mici, focala scurta- aberatii cromatice mari, deci si curbura lentilei genereaza acest fenomen. prin amabilitatea lui GM am intrat chiar in posesia unui tabel cu valorile aberatiei cromatice si in functie de apertura lentilei cat si in functie de f/d. as fi vrut o relatie cantitativa a acestui fenomen in afara explicatiei stiuta pana acum ca aberatia cromatica este cea mai mare la marginea lentilelor unde unghiul de refractie al luminii este cel mai mare, lucru care este in totalitate adevarat dar nu si suficient.

sa incep cu un lucru mai simplu. vreau sa intreb daca doua lentile de diametre diferite dar cu acelasi raport f/d au aceeasi curbura a suprafetei sau au curburi diferite?