-----------------------------------
Forever_Man
24 Dec 2008 22:04


-----------------------------------
S-a inseninat. Prima impresie la privirea prin geam: nu merge focalizat prin focuserul de 1,25". Trebuie pus cel de 2". Asta o sa cam fie o problema, pentru ca barlow-ul il am pe 1,25". Sa vad afara...poate daca nu o mai fi prin geam, o merge.

Adaugare. Prin barlow merge focalizat pe 1,25".

Am iesit azinoapte in afara orasului. L-am testat doar pe cateva obiecte mai cunoscute pentru a face o comparatie cu celelalte oculare. Prin diversele reviewuri pe care le-am citit se spunea ca e ca si cum ar adauga cativa inchi la oglinda, dar nu am observat acest lucru. Am vazut aceeasi imagine pe care o vedeam si prin ocularele obisnuite. Cel mai mult am stat sa analizez M42. Da, am observat detalii pe care cu Super Plosslul de 25mm/52 grade nu le vazusem inainte (valuri de nebuloasa luminoasa, amestecate cu fragmente de nebuloase intunecoase), dar pe urma, stiind ce trebuie sa vad, le-am vazut si prin Plossl. Poate impresia ca ai privi printr-un telescop mai mare vine de la imaginea uriasa pe care o vezi cu M42 (la peste 180x sa incapa toata partea centrala in camp, chiar e o imagine deosebita).

Ma asteptam ca un camp de 100 de grade sa fie asa de mare incat sa nu mai vad nici marginea ocularului, dar nici lumea in jur, incat sa chiar am acea senzatie de imersiune in spatiu. Dar nu a fost asa. Inca se vede atat marginea ocularului, cat si lumea din jur. Deci daca s-ar face un ocular cu camp mai mare (de exemplu 120 de grade), s-ar simti diferenta fata de Ethos. Acest camp de 100 de grade mi s-a parut ceva normal, asa cum mi s-a parut la inceput campul de 52 de grade. Insa, acum campul de 52 de grade pare asa de mic incat pare greu de crezut ca am vazut atatea obiecte prin el, si atata vreme nici nu i-am remarcat limitarea. Singura utilizare pentru Plossl va ramane la observarea Soarelui.

Tot prin reviewuri era laudat si pentru contrastul mai bun fata de celelalte oculare. Din nou, nu am observat acest lucru. Este aceeasi imagine pe care am vazut-o prin toate instrumentele prin care m-am uitat.