-----------------------------------
Cristian Monea
31 Dec 2008 13:27

Cum folosesc Declinatia si Ascensia Dreapta
-----------------------------------
Vă rog să îmi explica&#539;i &#537;i mie (cât mai detaliat posibil) cum folosesc Declina&#539;ia &#537;i Ascensia Dreaptă pentru găsirea obiectelor cere&#537;ti, folosind o montură de tip EQ2? Men&#539;ionez că mă interesează doar partea practică a problemei, &#537;i nu detalii teoretice despre ce semnifică cele doua tipuri de coordonate cere&#537;ti.

Am citit în manualul de instruc&#539;iuni al telescopului &#537;i pe diverse pagini de internet, dar nu am în&#539;eles exact ceea ce trebuie să fac.
&#536;tiu că după ce am echilibrat telescopul, îl aliniez cu Steaua Polară. Apoi calibrez Ascensia Dreaptă astfel: slăbesc &#537;urubul de la Declina&#539;ie &#537;i de la Ascensie Dreaptă, aliniez telescopul după o stea ale cărei coordonate le cunosc, manevrându-l astfel încât steaua să fie centrată în câmpul vizual al ocularului, după care rotesc cercul Ascensiei Drepte până când indică coordonatele stelei respective &#537;i strâng cele două &#537;uruburi (fiind în emisfera nordică, &#537;tiu că trebuie să utilizez valorile de pe cercul superior).

După aceea, cum caut alt obiect ceresc, cunoscându-i coordonatele? Spre ce direc&#539;ie ar trebui să rotesc telescopul dacă Declina&#539;ia o valoare cu (+) (se află la Nord de ecuatorul ceresc)? Dar cu (-) (se află la Sud de ecuatorul ceresc)? Spre ce direc&#539;ie trebuie să rotesc telescopul ca să îi potrivesc Ascensia Dreaptă?

Vă rog să-mi explica&#539;i de la început că am câteva neclarită&#539;i &#537;i la calibrarea Ascensiei Drepte.