-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Ian 2009 00:55

Venus la dichotomie?
-----------------------------------
Luni 5 Ianuarie 2009,intre 19:31 si 20:38 TLR am observat cu Dobsonianul de 125 mm F/7 folosind 7 oculare si un Barlow home-made de 1,8x.Temperatura -5 grade C,nebulozitate in atmosfera inalta,seeing intre IV si V pe scara Antoniadi.
Obiectivul principal a fost planeta Venus.Am inceput cu un grosisment de 39x obtinut cu un ocular Kellner militar 22mm Zeiss.Am folosit apoi grosismentele de 52x (Huygens IOR 16,7mm), 83x (Ramsden home made 10,4mm) si in final 104x /H16,7+Barlow.
Discul planetar mi-a aparut in faza de 50% la toate maririle,ceea ce inseamna ca este la dichotomie,nu-i asa?Poate cineva sa confirme va rog?Culoarea semidiscului planetar mi-a aparut a fi un argintiu cu o puternica nuanta galbuie,un galben usor aramiu.Faza de noapte avea ,,coarnele'' puternic intrate peste faza de zi.Datorita seeingului prost,semi-discul venusian flutura ca un drapel,schimband numeroase culori pe limb si la terminator.
Am mai observat Pleiadele ,foarte frumoase la 36x,Ramsden 24mm home-made,Hyadele;M42 extinsa dar slaba de culoare gri cu usoare nuante verzui si cu patru stele in Trapez la toate maririle.Mircea