-----------------------------------
Laurentiu
07 Ian 2009 17:28


-----------------------------------
Salutare !

Ce ai spus tu imi aminteste ceea ce am facut eu acum 5-6 ani. Dar sensul "miscarii" a fost invers  :D 

Mai precis mai intai mi-am construit un telescop ca sa privesc prin el. Apoi am citit ca se pot face fotografii la obiectele ceresti... prin telescop. Asa ca mi-am cumparat o camera foto (dupa aceea m-am prins ca pot face fotografii si mai "pamantene" si uite asa m-a luat luat si "microbul" fotografiei, acum fiind in situatia fericita de a combina doua hobby-uri).

Conectarea unei camere foto DSLR la telescop este destul de simplu de rezolvat. Este necesar un inel T2 (pe o parte are baioneta la care se conecteaza DSLR-ul, in cealalta un filet). Acest inel T2 se infileteaza pe un adaptor care trebuie inserat in focuser-ul telescopului (sau port-ocular - dispozitivul care, in mod obisnuit, constituie suportul ocularului si permite focalizarea imaginii). 

Bun. Pana aici a fost simplu. Inelul T2 si adaptorul se pot cumpara din magazine online specializate in tehnica pentru astronomii amatori, inclusiv din Ro, la un pret... relativ mic (probabil ambele piese vor costa pana in 100 de euro).    

Problemele incep sa apara cand incepi sa te gandesti ce anume vrei sa fotografiezi (iar asta e valabil pentru orice tip de telescop - luneta, reflector, catadioptric etc.).

Daca vrei sa faci fotografii la Luna, e simplu. Conectezi camera si tragi. Timpul de expunere este relativ scurt si treaba merge ca pe roate. La fel poti fotografia si Soarele (cu un filtru special pus in fata telescopului - altfel dai foc camerei ori, daca vrei sa privesti cu ochiul, iti arzi retina... asa ca mare atentie la acest detaliu !).

Daca, in schimb, vrei sa fotografiezi si obiecte numite, popular, Deep Sky (nebuloase, galaxii, comete) atunci intervin unele complicatii.

Prima este aceea ca Pamantul se roteste in jurul propriei axe. In mod normal e insezisabil (nu si daca ai baut mai mult  :lol: ). Dar daca vei privi printr-un telescop la o putere mai mare (peste 50x) vei observa ca stelele, Luna, planetele "fug" destul de repede din campul instrumentului. Nu, nu-i telescopul de vina. E rotatia Pamantului.

Pentru asemenea "tinte" e necesar un dispozitiv care sa compenseze rotatia - o montura ecuatoriala motorizata. Pretul uneia de foarte buna calitate si precizie s-ar putea sa te sperie (de ordinul miilor de euro). Una mai putin buna (dar inca utila) face cat bugetul pe care ai spus ca vrei sa-l aloci pentru cumpararea telescopului. Una mult mai ieftina e, probabil, inutila pentru astrofotografia prin telescop, insa poate fi folosita pentru astrofotografie cu camp larg (cu obiective foto "normale" de la wide la tele).