-----------------------------------
Mircea Pteancu
07 Ian 2009 22:49


-----------------------------------
Ce imagini se obtin cu un ocular biconcav/divergent?
Pe scurt ,am comparat imaginile selenare la 416x obtinute cu acest ocular cu 173x/ortho vixen 9mm , 208x/plossl celestron 7,5mm si 311x/ortho vixen 5mm,toate trei combinate cu acelasi Barlow.
Calitatea si contrastul imaginii pe terminatorul selenar a fost cel putin atat de bun ,la 416x,in ocularul divergent ca in oricare din celelalte combinatii .Iar pe fata luminata de Soare a Lunii,mai ales acolo unde era dimineata tarziu,ocularul divergent a dat imaginile cu contrastul cel mai bun.Si pe limbul selenar calitatea imaginii a fost cel putin egala in ocularul divergent cu celelalte rude nobile.
Asadar ,pana aici,pe mine m-a convins capitanul Kater de adevarul spuselor sale.Exista insa si un pret:campul vizual instantaneu nu este mai mare de unul ,maxim doua minute de arc.Dar miscand ochiul ,imaginea se ''plimba'' pe discul lunar ca lumina unei lanterne,distanta dintre ochi si ocular permitand cu prisosinta aceasta manevra.E un experiment care merita incercat.Eu o sa adaug doua-trei asemenea oculare trusei mele.Vechi,dificil dar optic excelent=ocularul concav.Mircea