-----------------------------------
Laurentiu
08 Ian 2009 23:08


-----------------------------------
Daca tot vreti telescop si montura GOTO, eu recomand Meade LXD75 in combinatie cu Schmidt-Newtonianul de 8 sau 10 inchi:

http://www.meade.de/en/products/telescopes/product.html?act=pdis&actid=0115225&cHash=d27f224c1a

Am folosit de multe ori SN10 pe LXD75 (ambele apartinand unui prieten bun de-al meu). Pot zice ca am ramas impresionat de precizia GOTO-ului (daca montura e bine aliniata polar). Montura are si port de autoguiding si eu zic ca la 1700 euro - pentru cine are banii astia - este o alegere foarte buna.

Pentru astrofoto, SN10 e cam greu pe montura asta si, daca mai adaugi si camera foto si o luneta de ghidaj, cred ca expunerile mai lungi de 1 minut ies din discutie. Mai degraba ar merge cu un telescop de 6-8 inchi - in orice caz, unul cu focala relativ scurta (sa zicem 800 mm).  

Pe de alta parte, pentru un incepator, GOTO-ul e un fel de "capcana". Te va determina, in opinia mea, sa devii lenes - nu vei mai fi motivat sa inveti unde anume pe cer se afla constelatiile si obiectele pe care vrei sa le cauti.