-----------------------------------
Laurentiu
09 Ian 2009 13:19


-----------------------------------
Zise Dragos:
Eu am doua monturi cu GoTo si pot sa iti spun sigur ca nu poti sa le utilizezi daca nu cunosti cerul. Insa daca tu poti sa imi spui pe de rost pozitiile RA si Dec cu precizie de ore-grade, minute, FARA secunde pentru toata lista NGC+IC, eu ma voi declara de acord ca sunt pe lumea asta si oameni carora o astfel de montura nu le este necesara. 


Pai si eu ce spuneam ?! asta e ordinea: mai intai inveti cerul si apoi te joci cu monturi GOTO. Nu invers. Prin urmare, intradevar, nu exista nicio contradictie intre ce ai spus tu in ultimul post, ce si ziceam eu mai sus  :lol: 

Cine a zis ca trebuie sa tii minte coordonatele ecuatoriale ? asta e un nonsens. Cerul nu se invata dupa coordonate ci printr-o metoda mai simpla: star-hopping. Adica mergi de la o stea stralucitoare, vizibila cu ochiul liber. De acolo, cu cautatorul te duci la alta care e vizibila in cautator si asa mai departe...

Coordonatele ecuatoriale sunt si ele utile daca, de exemplu, doresti sa iti programezi o sesiune de observatii (sau astrofoto) si vrei sa stii ce portiuni de cer sunt vizibile la o anumita ora si o anumita data . Dar nici atunci nu-i nevoie sa le memorezi ci doar sa stii sa le cauti in atlase de astronomie (acuma o sa vii sa zici ca asta poate asa faca pentru tine un computer; da, poate sa o faca ! de fapt, un computer poate sa faca asa multe lucruri incat nu prea mai e nevoie de utilizator).

Domnul care cere sfaturi mai sus este un incepator. Asa ca raman la opinia mea. Sa-si cumpere o montura GOTO (si eu vreau una !). E foarte buna - mai ales daca vrei sa economisesti timp. E si frumoasa, are computer incorporat, motorase...

Daca vrea sa faca doar astrofotografie e perfect.

Dar asta nu-l va ajuta sa invete cerul. Dimpotriva. 

Si un general sef de stat major trebuie sa fie mai intai soldat.[/quote]