-----------------------------------
HoO_Germany
15 Ian 2009 22:24


-----------------------------------
Eu la Weekend acum am facut niste observatii cu niste prieten astronomici. Si aici am avut 5 diferite instrumente la test. Am avut un Skywatcher Newton 254/1200, un MEADE Lightbridge 10", un Vixen VC200, un TAL Klevtsov 8" si un William Optics Megrez 88.

Oculare erau pe langa niste Planetary HR si Skywatcher SWA care le-am adus eu, si un Speers Wailer Zoom (mi se pare 8-?) un Vixen LVW22 un MEADE 26mm Serie 4000.

In directa comparatie intre MEADE26mm Serie 4000 si SWA26mm /70° era o diferenta foarte mare in pro pentru SWA26, care arata stelele marginate mai punctuale ca MEADE26mm.  In MEADE26mm erau cam 60% din centru stele bune, mai departe foarte comatocoase. In 26mm SWA erau cel putin 75-80% stelele punctuale, iar coma la margine aparea mai putin, adica stelele nu erau asa trase ca in MEADE26mm.
Acelas test cu Skywatcher 10"f/4,7. Si aici arata SWA26, sau SWA32 sau SWA38 mm imaginile mai bune ca MEADE26mm.
Insa ocularul SWA38mm/70° este EXACT acelas ca TSWA38mm.

Asa ca, ocularele chinezesti nu sant rele, nu sant scumpe, DAR trebue testate cu instrumentul. Totusi pot spune, ca Planetary HR au fii si pentru Newtonul tau 130/f5 bune la planete. Aici in combinatie cu o Barlow 2x ai primii bune magnificari cu calitate buna.
Pentru ca telescopul tau are un focusar de 1,25", eu as recomanda pentru bani putini un Plossl 32mm pentru un camp maximal cu instrumentul tau. Aici primesti un camp destul de mare, a putea observa Plejadele complet sau h+chi sau macar si NGC7000 (cel putin o parte din), sau M42.