-----------------------------------
Blakut
16 Ian 2009 12:29


-----------------------------------
De ce este indicat pt incepatori ? datorita pretului mai mic ? 

Mie personal nu imi placea ideea de Dobson. Bine, eu ca incepator am avut la dispozitie o luneta performanta, asa ca ma obisnuisem deja cu monturi ecuatoriale. Ideea e ca e usor de folosit si are parti putine in constructie. Il iei cu tine, il pui pe jos si te uiti prin el. E intuitiva folosirea lui si poti sa vezi chestii frumoase prin el.

Dezavantajul este ca e doar pentru privit. Are montura azimutala, adica nu poti sa urmaresti cu el obiecte pe cer. Neavand motor, montura ecuatoriala, trepied este mai ieftin. Greutatea in plus pe care o poate avea pentru ca nu are montura si trepied se duce in oglinda, care poate fi mai mare. Astfel, un telescop dobson e mai ieftin decat unul pe ecuatoriala la aceeasi dimensiune a oglinzii. Cum in general incepatorii nu se ocupa de fotografie, e perfect pentru ei: ieftin si bun de vazut chestii.

este adevarat ca la CEN 150/750 si CEN 150 imaginea nu este rasturnata.Daca da ,inseamna ca este diminuata "receptia" calitativ ? 
Din ce stiu eu este irelevanta pozitia imaginii.

(bonus) avind in vedere ca virgula culoarul de zbor se "petrece"uneori ,fix,peste casa mea,pot vedea cu telescopul stewardessele din aeroplan ?

Mi-a fost greu sa urmaresc avioane sau sateliti cu telescopul pentru ca se misca repede si daca le pierzi din camp, mai greu le gasesti din nou. Se poate insa. Mai interesant mi se pare sa te uiti la statia spatiala:

http://www.astronomycameras.com/img/samples/fiedler01_zoom.jpg