-----------------------------------
Forever_Man
09 Feb 2009 13:25


-----------------------------------
Oau !!  :shock: O noua imagine asupra Lunii, complet diferita fata de ce am experimentat pana acum. Era uriasa si plina de detalii. Pana acum, la observatiile lunare priveam doar zona de margine cu craterele umbrite. Pe restul suprafetei ma uitam doar superficial, neiesind in evidenta detaliile de acolo. Dar acum, toata Luna era la fel de impresionanta. Craterelor mari li se vedea varful din centru, iar conturul avea valuri.
Cand lasam telescopul nemiscat si priveam trecerea Lunii, parea ca sunt intr-o capsula spatiala care orbiteaza in jurul ei. Tot trecea si nu se mai termina.
Privirea cu ambii ochi e cu totul altceva fata de privirea cu un ochi. Nu e numai diferenta la detaliile observate, ci si comfortul de a sta mereu cu ochii in el, fara sa obosesti, sentimentul de a fi acolo deasupra obiectului observat.
Saturn era si el mare, dar cam lipsit de detalii. Se vedea doar umbra inelului pe planeta si parca o banda in partea de sus, dar astea se vedeau si cu un ochi.
La Nebuloasa din Orion, marirea extrema pe care o da binocularul, crestea contrastul evident. Prin ocularul de 15mm (80x), cerul era luminos, dar prin binocular era negru, evidentiind mai bine partea centrala a nebuloasei (Luna fiind aproape plina, doar atat se vede din nebuloasa). Si aici se vedeau mai multe detalii, parand un nor din atmosfera Pamantului.
Nu stiu daca am separat Sirius, dar parca se vedea langa el, o steluta mica.

Cateodata in unul din oculare aparea o imagine suprapusa a Lunii, de marime mai mica. Dar in general, poate chiar daca o fi prezenta mereu, nu se observa. Se vedea doar inainte sa intre Luna in cadru.