-----------------------------------
Tavi F.
10 Feb 2009 11:12


-----------------------------------
Testul pe steaua artificiala este cel mai simpu test nul. Se poate face cu ocular* (imagini intra/extrafocale), ori in variantele Foucault, Ronchi** (mai bune). Sensibilitatea la verificarea in focar este mai mica in raport cu testul sferei in centrul de curbura, dar suficient de mare pentru a detecta aberatia care de fapt conteaza in utilizarea normala a instrumentului.
(nu vorbesc asa aiurea, am facut astfel de teste in cazul unor oglinzi sau sisteme de ansamblu, pe surse aflate la 13m&#8230; sau peste 400m) 
*focala oc.<= F/D obiectiv testat;
** diametrul sirmei retelei cel mult 0.12mm.
  
Impunind  o valoare lambda/20 PV wavefront (suficienta incit sa nu creeze nici o problema) a aberatiei de sfericitate reziduala, in cazul unui obiectiv avind diametrul 120mm si F=1000mm, distanta necesara pina la sursa va fi 15.7m. Diametrul sursei ar trebui sa corespunda puterii de separare (razei discului de difractie in focar), adica 0.088mm.
In aceleasi premise, doar cu o focala de 600mm, sursa ar avea un diametru de 0.23mm si s-ar afla la 41.5m.

Sursa obtinuta cu ajutorul bilei si a laserului, e buna, in special pt testul intra/extrafoc. cu oc. (o sa incerc sa vad pina la ce distanta intensitatea reflexiei este satisfacatoare). Daca cineva nu dispune de laser (cum sint si eu), poate obtine sursa luminoasa dintr-un bec mat 60..100W si o folie Al intepata cu virful unui ac. Se poate chiar determina exact  marimea orificiului, proiectind imaginea la distanta, cu un obiectiv de proiectie a carui focala se cunoaste.

Da. Constructia stelei artificiale e mai dificila decat se pare la prima vedere   
Ma intreb ce ar putea fi asa dificil?! NU se intelege prea exact. Daca testul asta e dificil de realizat&#8230; ce sa mai vorbim de altele. 
Exista cineva care l-a incercat si nu i-a reusit? Sa ridice mina sus.

ps.(asa ca exemplu) Eu am obtinut niste dungi Ronchi bine conturate, in cazul unui ansamblu de doua oglinzi, folosind ca sursa un bec normal cu filament (subintindea un unghi suficient de mic) aflat la peste 400m.