-----------------------------------
tamasflex
02 Iul 2006 18:31

Ocular - Marire
-----------------------------------
Pentru dl. HoO_Germany - si pentru totii.

Referitor la oculare: orice ocular este de fapt o lupa (bine corecat) care mareste obiectul asezat in focar (intre focar _depinde de acomodatia ochiului) in cazul nostru este poza dat de obiectiv.
Ca sa nu prelungim cu multe ecuatii matematice si desen -
Cind ochiul nu este adaptat la infinit (obiectul intre focar) atunci grosismebtul lupei (ocularului):
G = (250 / f _ocular) + 1 asta insemna ca daca avem un ocular cu f = 25 mm atunci G = 250/ 25 + 1 = 11 x. Valoarea de 250 este distanta vederi optime.
In cazul in care ochiul este adaptat la infinit _in acest caz obiectul se afla in focarul lupei_ grosismentul lupei:
G = 250 / f  - cu datele de mai sus G = 10 x.
Avind valorile de mai sus si presupunem ca obiectivul nostru in focar de la un obiect da o imagine care are 1mm si vizualizind cu lupa (ocular) vedem asa de parca un obiect de 10 mm la distanta de 250 mm.
Distanta focala a lupei: f = 250 / 10 = 25 mm. 
Daca obiectivul de luneta are un f' = 1000 mm atunci grosismentul lunetei cu lupa studiata mai sus : G_luneta = f' / f = 1000 / 25 = 40 x.
De fapt cele scrise mai sus am tratat la Home Made optics _vezii desenul.
Referitor la oculare pe care scrie 10 x ; 15 x  etc.- de obicei se foloseste la oculare de microscop, la oculare de astronomie _dupa cum stiu este scris distanta focala si nu factorul de marire. 
In cazul ocularelor de microscop e si normal sa scrie factorul de marire ca daca avem un obiectiv care mareste de 20 x , atunci cu un ocular de 10 x grosismentul total a microscopului este de G_mic. = 20 x 10 = 200 x.
In cazul diametrul Soarelui_Lunei in focarul unui obiectiv - 107 este o constanta mai greu de explica. De obicei amatori ia d = f / 100_vezii desen la topicul Home Made Optics.
Valoarea de 107 se modifica putin in functia distantei Soarelui_Lunei de Pamint. 
Sint niste ecuati cu care poti sa determini. Eu nu  am folosit niciodata. 
In cazul in care vrei sa faci un coronograf (observarii coroanei solare_protuberante) atunci mai faci niste calcule ca sa sti diametrul Lunei artificiale (con ocultor)pentru a eclipsa Soarele.