-----------------------------------
Tavi F.
14 Feb 2009 14:53

Oglinzi concave sferice. Necesitatea parabolizarii.
-----------------------------------
In urma cu vreo luna si ceva, mi-am dat seama ca nu corespund profilului site-ului, propunindu-mi sa nu mai intervin, in veci, pe aici pe forum. Uite ca acum, avind ceva mai mult timp liber, imi veni cheful sa expun o problema importanta (zic eu) pentru ATM-istul incepator, si nu numai.

Se mai discuta, pe alocuri, despre precizia exacta a oglinzilor, calificative "standard" sau "premium", criterii si metode de evaluare...
Valorile minime ale distantelor focale, in cazul diferitor diametre de oglinzi obiectiv, pentru ca acestea sa nu necesite parabolizare, pot fi gasite in diverse carti (romanesti sau straine), doar ca au la baza criteriul Rayleigh (minimum necesar pt. ca o oglinda sa fie buna). 
Acest criteriu Rayleigh spune ca: frontul de unda trecut de obiectiv, nu trebuie sa aiba o abatere totala (Peak to Valley) mai mare de Lambda/4, de la forma lui sferica (ideala).

Au aparut evaluari mai precise, care spun ca o oglinda este delimitata de difractie, daca toleranta PV wave-front este cel mult L/6.6

Cunoscind diferenta minima dintre suprafetele sferica si parabolica (adica atunci cind parabola intersecteaza sfera la centru si margine), egalam expresia acesteia (dublata, ca urmare a dublarii diferentei dupa reflexie) cu toleranta admisa. Rezulta urmatoarea formula pentru F minim:

Fmin=[(x*D^4)/(2048*L)]^(1/3)
D- diametrul oglinzii;
L=0.00055mm (recomandabil)- lungimea de unda galben verde;
x- numitorul fractiei tolerantei admise L/x

Exemplu: Oglinda cu D=150mm
Fmin=1215mm - conform Rayleigh L/4
Fmin=1532mm - impunind L/8 abatere PV wf

In felul asta, cineva care realizeaza o oglinda sferica buna (neteda si fara zone inelare*), testata prin met. Foucault in centrul de curbura, poate sa fie sigur ca va fi L/8 in cazul obiectelor axiale aflate la infinit. Eroarea reziduala (din testare) a suprafetei este mult mai mica (neglijabila), daca se obtine un nul bun ("stingere" uniforma a oglinzii)
* in general sint mai daunatoare, avind panta mai mare
 
Obstructia centrala mai distribuie din lumina discului Airy, in inele, dar tot newtonienele "lente" sint mai cistigate, avind obstructie mai mica.
Lungimea tubului, ocularul la partea superioara sint niste dezavantaje, fiecare judeca si apreciaza dupa propriile posibilitati si necesitati, diametrul maxim utilizabil.