-----------------------------------
Doru Dragan
16 Feb 2009 18:54


-----------------------------------
Ma, ... amandoi aveti dreptate :) Cert e ca nu se poate lucra cu scule subdiametrale daca nu ai invatat prima data sa lucrezi cu scula obisnuita. Nu se pot slefui oglinzi mari daca nu ai slefuit prima data oglinzi mici. La oglinzi mici nu prea se folosesc scule subdiametrale. Bine-nteles ca dl CATA_==, asa cum il stim :) se refera la oglinzi mari si foarte mari. In cazul unei oglinzi de un metru :shock: nu prea se poate folosi o scula de diametrul oglinzii. Asa incat va fi nevoie de o scula subdiametrala. Acuma, chiar si la diametrul recomandat de Tavi_S nu prea stiu cum va manui dl CATA_== o scula cu diametrul de juma' de metru :? Un optician care a trecut prin "ciur si prin darmol", un optician care "simte" suprafata oglinzi, un optician care a acumulat multa experienta si stie exact ce face, un optician care are de corectat (polisat) o oglinda mare, poate sa foloseasca scule chiar mai mici decat jumatatea diametrului. Am vazut undeva, nu stiu daca nu chiar in cartea lui Texereau, cum acesta folosea o astfel de scula pentru a corecta erori locale.