-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Feb 2009 21:03


-----------------------------------
Nu vreau sa intru in polemica cu nimeni,dar ,fiind vorba de observatii astronomice pentru incepatori,ma simt obligat sa-mi spun parerea.
De multi ani ,instrumentul meu principal este un dobsonian de 125 mm diametru F/7.Fara a face apologia instrumentelor pitice,ceea ce se vede printr-un asemenea telescop depaseste mult de tot ceea ce s-a spus aici:Luna ,la mariri de pana la peste 400x este un spectacol orgasmic;detalii pe Marte,si nu doar Syrtis Major;discurile in faza ale lui Venus si Mercur;Jupiter ( cu GRS uneori) si benzile;Saturn cu diviziunea Cassini in inel,cativa sateliti;Uranus,intradevar greu de gasit la inceput,cu disculetul sau verde marin...stele duble si multiple...roiuri,nebuloase...si ma opresc aici.O fi avand aberatii cromatice oglinda mea de am vazut uneori nebuloasa M42 colorata in verde si, in unele zone ,o tenta maroniu-roscata?
Telescopul discutat este cu o farama chiar mai mare,doar ca este F/5,deci pretinde oculare mai scumpe pentru a obtine acelasi rezultat ca micutul meu dobsonian.(Ma rog,nu tocmai,fara corector de coma...).Chiar si mult discreditatul telescop de 76mm F/9 poate mult mai mult decat ce se spune.
A observa este o arta care se invata ...observand.In rest este o chestiune personala;apreciez mult lucrarile astrofotografice,forumurile de profil, dar nimic nu ma delecteaza asa ca observatia vizuala facuta in umbra bradului proprietate personala, cu telescopul meu,cu oglinda slefuita de un prieten amator,cu oculare construite, de multe ori, de mine.Mircea