-----------------------------------
Thrakian
02 Mar 2009 12:04


-----------------------------------
Eu am Linux dar nu merg pe KDE ci pe Gnome. Asta e o alta limitare :( La fel de moca este si stellarium: http://www.stellarium.org/ si exista versiune si pentru Windows si pentru Linux (si pentru MAC) :) Acuma in privinta cataloagelor de stele, nici ce-i prea mult nu-i sanatos. Stellarium este foarte bun pentru oamenii obisnuiti :D

Nu e chiar o limitare... Majoritatea distribuțiilor de Linux îți oferă posibilitatea de a instala simultan ambele desktop-uri - Gnome și KDE (ca să nu mai zic de Xfce) - având posibilitatea să alegi în ce te log-ezi la începutul fiecărei sesiuni, dacă ți-ai definit un user și nu mergi pe passwordless sau logare automată. 

Diferența între Stellarium și Celestia, pe de o parte, și Kstars pe de altă parte, pare a fi aceea că din Kstars ai posibilitatea să-ți controlezi telescopul (cu condiția ca acesta să aibă un anumit nivel de automatizare și posibilitatea de a fi legat prin usb) și camera foto sau video. Astfel, Kstars poate deveni o sculă nu doar o jucărie...

Legat de cataloage - dacă ești doar curios să "călătorești virtual" printre stele sunt de acord cu tine. Dacă ai preocupări mai înalte și folosești programul pentru sistematizarea observațiilor și punerea lor într-o formă electronică user-friendly  cred că orice informație în plus este binevenită - deci și orice catalog.

În final, opinia care mă interesează este următoarea - după ce veți testa Kstars - credeți că poate fi de ajutor unui astronom amator, având în vedere facilitățile lui de a lega scula la program?

PS Atenție - băieții de la KDE lucrează tare pe varianta KDE 4.x Recomand, totuși, variantele KDE 3.5+ care sunt stabile și care nu vă vor distrage atenția... Prea mult.