-----------------------------------
MariusP
04 Mar 2009 20:58


-----------------------------------
S-ar parea ca ar exista totusi o explicatie care sa implice intr-adevar un obiect, cel mai probabil un satelit aflat pe orbita de tip Molnia, inclinata la vreo 60 grade, cu perigeu jos si apogeul la circa 40000 km. Exista sateliti militari americani cu astfel de orbite care au ca scop spionajul semnalelor electronice (ELINT, Electronic Intelligence). Fiind vorba de Columbia, nu cred ca ar fi exclus, din pacate elementele orbitale ale acestora nu sint publice.

Ieri, zoth (ex-zircon) mi-a dat o idee interesanta: traiectoria din poza este raportata la stelele "fixe", deci la coordonatele ecuatoriale, dar in coordonate orizontale (asa cum ii sta bine unei traiectorii circumterestre sa fie reprezentata) ar arata cu totul altfel...

Cu ajutorul programului StarCalc si al altor informatii, am identificat directiile N-S si E-V, precum si cateva repere unghiulare de pe poze. Pe scurt, traiectoria obiectului in coordonate orizontale (dungile gri sint "urmele" stelelor ce formeaza trapezul acela micut) ar arata ca-n schita facuta de zoth. Scara pe axa N-S este exagerata pentru ca altfel nu s-ar intelege nimic, tinand cont ca-n 22 minute, stelele s-au deplasat vreo 4 grade, iar trapezul are ceva mai putin de 2'. Se vede ca schimbarile reale de directie sint foarte mici.