-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Mar 2009 01:10

''Prima lumina'' in Maksutov 100mm
-----------------------------------
Azi,Sambata 14 Martie a.c.,intre 22h35min si 23h15min,am facut observatii cu telescopul Maksutov 100mm F/14,tinut in mana,28x ocular Huygens IOR 50mm si 33X ocular rusesc Huygens acromat 42mm.Obiecte observate:Hyadele (partial),nu incap intr-un singur  camp vizual;M42 ''Usa Raiului'' cu doua stele in Trapez;M45 ''Pleiadele'' au ocupat tot campul in ambele oculare;M37 in Auriga a fost prins doar in ocularul Huygens IOR 50mm;M44 ''Praesepe'' in Racul;Saturn la 33x mi-a amintit ca dimensiune de Uranus vazut prin dobsonianul de 125mm F/7 la 116x;Alcor si Mizar le-am vazut doar ca dubla,cu Mizar nerezolvat;le-am admirat pe Betelgeus in acelasi camp cu varful cosului de caramida al fabricii de zahar si, mai ales ,pe Sirius,ambele stele aflate jos ,spre Apus,aruncand puternice sclipiri multicolore de scintilatie;la sfarsit am privit si un avion aflat la mare inaltime,am zarit corpul,luminile sale de pozitie licarind si niste dare scurte de condens,poate iluminate de Luna aflata undeva in apropierea orizontului ,la Rasarit.
Am folosit in mod deliberat ocularele cu focalele cele mai lungi,pentru a obtine grosismentele cele mai mici deoarece nu am deocamdata nici o montura pentru acest telescop catadioptric.Calitatea imaginilor ,desi trepidante,promite multe.Chiar si in ocularul Huygens IOR 50mm stelele vazute la 28x nu au prezentat  raze comatice nici la marginea campului vizual,raze atat de vizibile pe dobsonianul F/7 in acest ocular.  
In incheiere,am baleiat cerul cu binoclul Fujinon 7x50mm,delectandu-ma cu libertatea de miscare si campul foarte larg al acestui atat de ergonomic instrument astronomic.Mircea