-----------------------------------
Roman Emil
16 Mar 2009 19:08


-----------------------------------
salut,
Si eu sunt un incepator si am un telescop exact ca si al tau. Aseara am iesit si eu putin la observatii si am vazut saturn foarte bine. Eu inca nu am reusit sa imi aliniez telescopul dupa steaua polara asa ca sunt numai ochii si urechi daca va scrie cineva si despre acest lucru. Eu pot sa iti spun doar cum fac eu ca sa gasesc corpurile ceresti care ma intereseaza. In primul rand folosesc ocularul de 10mm cu care a venit telescopul. Saturnul momentan am vazut ca este chiar sub constelatia Leu (am atasat si o poza cu pozitia sa astazi la ora 20). Observatiile le fac aproape din centrul orasului (deci cu destula poluare lumineasa insa am vazut bine saturn si constelatia leu cu ochiul liber). Dupa ce l-ai identificat incearca sa te uiti prin red dot finderul de la telescop si sa-l fixezi cat de cat in centrul finderului (daca te concentrezi putin ar trebui sa vezi saturn cel putin cu luminita rosie aprinsa). Dupa ce ai facut asta uita-te prin ocular si focuseaza imaginea. Mai departe, eu cel putin, misc telescopul din suruburile fine mai in stanga mai in dreapta, sus si jos pana cand gasesc respectivul obiect ceresc. Cand ai gasit saturnul de ex daca ai un ocular care mareste mai mult poti sa-l folosesti (eu folosesc unul de 3.2 mm deci obtin o marire de 200x si se vede foarte frumos). Sper sa te ajute cumva si metoda mea mai neconventionala :).
Toate cele bune,
Emil