-----------------------------------
Laurentiu
22 Mar 2009 22:27


-----------------------------------
Cu un telescop de 200 mm diametru am reusit sa vad brate la M31 (marea galaxie din Andromeda) doar pe cer negru. Si bara de praf in M82, tot in locuri cu cer negru. Si asa mai departe. 

In schimb am avut o surpriza placuta la M51 (sau Whirpool din Canes Venatici): am reusit sa vad (foarte slab) din oras (Timisoara) puntea dintre galaxia mare si cea mica. E drept, nu am instalat telescopul imediat sub becul de stalpul de iluminat public ci in parcarea neiluminata din spatele blocului (unde mai ieseam sa fac observatii pana acum cativa ani). Probabil ca am avut parte de o noapte cu un cer de o transparenta deosebita pentru ca, din acelasi loc, M31 (de exemplu) s-a vazut, cu alte ocazii, doar ca o pata cetoasa si nimic mai mult. 

Ce vreau sa zic, de fapt, e ca poti avea rezultate bune sau mai putin bune dar asta depinde de mai multi factori.

Daca vrei observatii de calitate la obiecte deep-sky trebuie sa eviti locurile cu iluminat public. 

Apoi conteaza mult transparenta cerului.

Adaptarea ochiului la intuneric este si ea esentiala daca vrei sa vezi detalii in obiecte difuze si slab luminoase. Tot la capitolul acesta as mentiona si folosirea privirii periferice - o tehnica binecunoscuta observatorilor de obiecte deep-sky.

Diametrul telescopului conteaza in egala masura (personal, dupa ce am folosit mai mult timp telescopul de 20 cm am fost de fiecare data dezamagit de cele cu diametru mai mic; aproape ca mi-e frica sa incerc sa ma uit prea mult si prea des prin telescoape cu diametru de peste 30 cm - am avut ocazia de cateva ori - pentru ca 200-le meu parea, dupa aceea, numai bun de folosit ca burlan de soba si nimic mai mult).

Care va sa zica: vrei deep-sky ? Sfatul meu: cumpara telescopul cu cel mai mare diametru pe care ti-l poti permite (eu zic ca 200 mm e un bun inceput dar daca iti permiti unul mai mare, e foarte bine !). Apoi iesi cu el afara din oras, in locuri fara iluminat public si in nopti cu transparenta de la buna in sus. Atunci iti garantez ca nu vei fi dezamagit.