-----------------------------------
Valentin Grigore
23 Mar 2009 00:09

100 de Ore de Astronomie, al 2-lea mesaj
-----------------------------------
Sunt uimit de cat de multe reactii a starnit pe acest forum mesajul trimis de mine. Imi pare rau ca nu am timpul necesar pentru a scrie mai des pe acest forum, unde majoritatea membrilor sunt persoane respectabile, fie ca-i cunosc, fie ca le-am citit mesajele (de apreciat si munca administratorului).
Nu am inteles insa de ce mesajul meu a fost scos de la topicul unde a fost inregistrat (100 hours of astronomy / IAY 2009) si mutat intr-unul nou creat. Nu mi se pare un gest elegant.
Acum, ca sa lamurim lucrurile din perspectiva proiectului 100 de Ore de Astronomie (nu voi aborda acum subiectele colaterale si imi cer scuze pentru asta).
In calitate de coordonator in Romania pentru 100 de Ore de Astronomie, eu ca persoana si SARM ca institutie, nu se pune problema de a coordona pe cineva. Succesul evenimentului depinde de fiecare dintre cei implicati, persoane sau institutii si  nu are nimeni nevoie de coordonare. Eu doar mi-am pus la dispozitie timpul, pasiunea si efortul, iar SARM structura si oamenii, in dorinta de a oferi un suport de promovare a acestui eveniment in Romania. Si credeti-ma ca s-a muncit si se munceste pe rupte pentru asta. Asa a aparut siteul in limba romana, materialele oficiale si acest efort de a pune la un loc activitatile si evenimentele organizate in tara ale celor care le-au trimis. Nimeni nu este obligat, este doar invitat sa faca asta. Si am invitat persoane si de la alte asociatii/institutii sa se implice practic in promovare si se vede asta pe site la Colaboratori-contact. Impreuna putem face lucrurile mai bine. In ideea ca astronomia creaza punti intre oameni si ii uneste prin pasiune si nazuinte sub acelasi cer. Iar astronomii amatori sunt recunoscuti pentru pasiunea si daruirea lor. 
Nu cred ca prin activitatea mea am afectat pe cineva si nici nu m-am afisat ca sef. Fiecare este important prin ceea ce face si in cei peste 26 de ani de activitate, am invatat sa-i respect pe toti. Chiar daca nu am fost rasplatit cu aceeasi masura. Important e ca oamenii sa faca ceva frumos pentru ei si pentru ceilalti si astronomia este, cred eu, domeniul in care te poti darui... fara conditii. Daca membrii acestui forum nu doresc sa-si faca cunoscute activitatile decat direct pe siteul international, nu este nicio problema. Consider totusi ca izolarea sub aceasta forma fata de ceilalti nu le poate fi de folos lor si comunitatii. Si nu cred ca se desconsidera daca isi promoveaza activitatea si prin intermediului site-ului
www.100deoredeastronomie.sarm.ro 
care este siteul oficial al proiectului 100HA in Romania. Toate materialele de pe site au fost aprobate si sunt produse oficiale, inclusiv siteul a fost aprobat de managerii proiectului si secretariatul IYA 2009. 
Stiti foarte bine ca oficialii care sunt responsabili cu Anul International al Astronomiei in Romania nu au facut nimic din obligatiile pe care le au, iar acel comitet national de organizare, din care si eu fac parte, este mai mult o fantoma. Asta nu inseamna ca nu putem sa facem nimic in Romania, din contra. Iar la Sibiu mi-am exprimat clar pozitia si nemultumirea, in plen. Si nu numai eu am facut asta.
Adresez pe aceasta cale din nou invitatia, daca doriti, sa trimiteti programul activitatilor pe care le organizati folosind formularul aflat pe site la http://www.100deoredeastronomie.sarm.ro/formular.php
De asemenea, va rog sa trimiteti sigla (siglele) in format png cu fundal transparent sau Corel pentru a le include atat pe site, cat si in afisul care va fi tiparit si expediat in toate locatiile (sper sa fac rost de banii necesari la timp de la Consiliul Judetean - alocatia pentru activitatile SARM de anul acesta). Marti intentionez sa dau afisul la tiparit si apoi sa-l trimitem cu posta rapida. 
Pe 30 martie intentionam sa organizam o conferinta de presa la Bucuresti, ocazie cu care vom promova toate evenimentele si asociatiile/institutiile/grupurile care organizeaza evenimente.
Inca o data, consider ca a sosit timpul ca cerului instelat sa ne faca sa fim mai aproape la chip si atitudine de frumusetile sale cu care ne desfata... si cerul interior poate sa reflecte in jur aceasta. 
Va doresc cer senin, atat pentru 100 de ore, cat si pentru intreg anul 2009.

Valentin Grigore