-----------------------------------
Blakut
25 Mar 2009 22:46

Luneta din tub de PVC
-----------------------------------
M-am apucat acum ceva vreme sa fac o luneta. Comandasem niste lentile parabolice de ochelari, cu distanta focala de un metru.

Folosind un tub de pvc, un capac pentru acesta, pe care l-am decupat si placaj am realizat prima parte a tubului lunetei. 

Mai am de facut sistemul de prindere al ocularelor.

Din pacate, din cate observ, lentila nu e exact pe centru, are o deviatie de 1-2mm. Chestia asta ma gandesc sa o corectez prin asezarea corespunzatoare a ocularelor.

Alta problema este ca eu am luat teava de pvc mica, de un tol, crezand ca o sa se potriveasca ocularele de un inchi la ea. Problema e ca diametrul exterior al tevii de de un tol, nu cel interior, asa ca presupun ca asta ar fi o problema. 

Fixarea ocularelor mi-am imaginat-o in felul urmator: un cilindru plin, care are diametrul exterior egal cu cel al tubului optic, cu o gaura in mijloc de-a lungul axei optice, prin care sa culiseze o teava in care sta fixat, la capatul exterior, un ocular.

Nu prea am oculare din pacate, am doua oculare Huygens banuiesc, ca nu le-am desfacut. Au venit cu o luneta mai veche. Unul de 4 mm si altul de 20mm. As vrea sa nu le folosesc pe astea daca s-ar putea.

Mentionez ca luneta e de fapt un cadou pentru prietena mea, care a devenit si ea interesata de astronomie. :D