-----------------------------------
Mircea Pteancu
29 Mar 2009 15:40


-----------------------------------
Aseara am observat Saturn cu o noua reincarnare a ''celui mai vechi ocular'' .Ocularul propriu-zis folosit a fost o lentila negativa dintr-un obiectiv tip triplet Cook produs de IOR, lentila negativa simpla care are vreo 18-20mm focal.Am executat trei monturi pentru trei lentile negative diferite,una este dublet. Am combinat una cu o lentila Barlow 2x,japoneza,si aceasta intr-o noua montura(mi-am gasit strungar nou).Am primit o marire de aprox 90x.Campul mititel,ce sa zic,dar la Saturn am vazut clar ,foarte bine ,limbul,inelul model aplatizat-cum se poarta acum la planete,umbra inelului proiectata pe emisfera nordica si un satelit ,apropiat si putin deasupra ansei vestice.Uneori in planul ecuatorial ,spre Est ,parca se zarea un alt obiect cu aspect stelar.Sa fi fost un alt satelit sau o stea ,nu stiu.Am mai rezolvat,fara probleme Castor si Mizar,dar companionul lui Polaris nu a fost vizibil.Telescop Dobson 125mm F/7,ora 21-22 TLR,cer noros,la sfarsit se mai vedeau doar stelele principale din UMa.Comparand imaginea cu cea data de un ocular orthoscopic Vixen f=9mm,ultimul a dat imagini un pic mai contrastante si culoarea planetei diferea in cele doua oculare,gri-argintiu in ortho si galben-pai foarte slab in ocularul Galilei.Sustin in continuare ca ocularul concav folosit de Kater este o alternativa foarte  interesanta.Mircea