-----------------------------------
horatius
22 Iul 2006 11:55


-----------------------------------
Recunosc ca tonul poate fi interpretat cam neprietenos, insa zircon trebuie sa stie ca el e doar amator de astronomie, nu astronom amator. Pana nu ai un telescop nu vei intelege "sensul profund" pentru ca nu ai cu ce: trebuie sa vezi, sa il utilizezi ca sa ii vezi slabiciunile si punctele tari. Poti sa faci oricata teorie, pana nu vezi nu stii ce inseamna aberatie, mai precis care este corespondentul in realitate al notiunii de cromatism. Ai mari sanse ca ochiul tau sa nu fie deranjat de putina aberatie cromatica pana nu iti educi ochiul sa observe. De aceea, reflectorul sau un apocromat este solutia ta, sa nu mai ai problema aberatiei cromatice. Faptul ca tu te declari un "partizan" al refractoarelor fara sa fi avut vreodata unul si fara sa il fi comparat in realitate cu un alt design e o dovada de irationalism, "de sfidare a ratiunii".

Cat priveste faptul ca "nu prea am stat pe acasa in copilarie" tin sa iti spun ca nu e nevoie sa stai sau nu pe acasa in copilarie ca sa iti dai seama din comportamentul tau forumistic ca bugetul tau e limitat. Nu e o rusine sa ai un buget limitat, majoritatea oamenilor au un buget limitat pentru hobbiuri si il recunosc si nu simt ca un afront remarcile de genul pe care le-am facut eu referitor la buget (daca treci peste ironia existenta in remarca). Eventual poti sa ne spui cati bani vrei sa investeti si 100% vei obtine pe acest forum cel mai bun sfat pentru alegerea instrumentului. De atata vreme de cat intrebi tu pe forumul acesta iti luai un apocromat si rezolvai problema. Oricum un ED de 102mm, cam pe unde tintesti tu, nu e asa scump, mai ales daca tii cont de faptul ca e o investitie care te va servi urmatorii zeci de ani (daca ai grija de el) si care isi reduce valoarea comerciala foarte putin in timp. 

Eu totusi as fi rezervat in privinta acestor refractoare Meade. Experientele cu refractoarele Meade (chiar si modelele lor cele mai bine vandute, AR5 si AR6) sugereaza ca acestea au probleme de calitate mai multe decat cele de la Synta. Sunt mari sansele sa nimeresti unul prost, insa sunt intr-adevar si unele foarte bune. Sunt mult mai multe reporturi cu probleme la refractoarele de la Meade, decat cele de la Orion.

Robert, ai avut ocazia sa atingi Dobsonurile de la Meade, LightBridge? Am inteles ca oglinzile sunt de la GSO, deci OK. Dar cum ti se pare constructia lor mecanica? Americanii par foarte multumiti de ele. Si cat sunt de grele?