-----------------------------------
Mircea Pteancu
04 Apr 2009 19:47


-----------------------------------
Ptiu,drace,bine ca imi mai amintesc alfabetul sa mai citesc aici pe forum (ca sa-mi dau seama ca am exagerat cu palinca).Eu cu un ''prapadit'' de Newtonian de 125mm F/7 am vazut foarte bine fazele lui Mercur,discul lui Uranus,vreo cativa sateliti ai lui Saturn,detalii de relief si calotele polare pe Marte,festoane in benzile lui Jupiter....Cand Soarele a fost activ,la unele grupuri de pete solare nu am prididit sa desenez toate detaliile iar la Luna nu cred ca voi putea desena vreodata tot ce vad.Iar telescopul 160mm F/9 ,caruia Tavi Stanescu i-a corectat oglinda foarte buna intr-una exceptionala,mi-a oferit imagini de-a dreptul orgasmice,inca in vechea reincarnare.Abia astept sa-i termin noua montura!Aportase,crede-ma,de ce sa te opresti la cei 250mm ai lui marius78,inmulteste cu 10 doml'le,daca vrei.
Eu reamintesc doar acel stravechi proverb vanatoresc ''nu exista arma proasta ,doar vanator prost''.Instrumentele medii,si mai ales cele care te tin cu picioarele pe pamant,sunt cele mai bune,iar aici telescopul de 150 mm F/8-F/10 sau cel de 200mm F/7 sunt greu de intrecut.
Nu este doar parerea mea ,iata ce zice si Larry Smith care, a fost si astronom profesionist,si care a ales ca instrument planetar un Newton de 6 inch F/10.Mircea


http://www.larrydsmith.com/astro/review_dob.html