-----------------------------------
Mircea Pteancu
09 Apr 2009 23:15


-----------------------------------
Saptamana aceasta am observat planeta Saturn,seara aprox. orele 22 TLR ,de pe balcon etaj 3 al locuintei de servici,cu o luneta terestra TCM 20X60mm,montura azimutala in nod de compas.Observatia a fost interesanta deoarece m-a facut partas al experientei observationale galileene.Cand am vazut aspectul planetei la 20x ,mi-a venit automat in minte citatul ''altissima planeta tricorporum est''.A fost mentionata aici  si denumirea de manere,data jumatatilor de inel vizibile lateral de discul planetar ,denumire care continua sa fie folosita si azi,adica ''anse''.
In timpul saptamanii de lucru ,inafara de luneta mentionata,mai am la dispozitie binoclul Sakura 9x60mm.Chiar si la marirea de 9x deja se vede ''de la prima privire'' ca Saturn nu este o stea ,ca acolo este ''altceva''.
Am pus in ghilimele ''de la prima privire'' deoarece,unul din efectele colaterale ale ''100hours'' a fost acela ca putini dintre observatorii ocazionali au vazut ,fie la 58x fie la 174x steaua Castor ca dubla.Majoritatea celor putini au format-o fetele.Asadar,s-a reconfirmat ca observarea detaliilor fine este o chestiune de dotare naturala dar si o chestiune de educatie a ochiului/a mintii.Nu-i doar o jonglerie de aperturi si grosismente agrementata cu tot feluri de denumiri comerciale de producatori de oculare.
Dupa Matei Alexescu,laureat al ''Societe Astronomique de France'' pentru observatii planetare,urmatorul astronomul roman (amator) care a facut cele mai bune observatii planetare a fost Dan Vidican de la Astroclubul Bucuresti,apreciat si publicat de catre ''British Astronomical Association'',cu un telescop D=125mm F=/12 ,oglinda si montura de constructie proprie ,cu oculare Ramsden tot de constructie proprie.Mircea