-----------------------------------
HoO_Germany
11 Apr 2009 10:56

Re: Montura polara, self made
-----------------------------------
Salut HoO Germany, daca zici ca ai facut umarul pentru cel de-al doilea rulment cam jumatate din inelul interior al lagarului de rostogolire si umarul este pe arborele interior, inseamna ca cel de-al doilea rulment ( de langa partea pe care vine montat tubul telescopului) are d= mai mare decat cel de-al doilea, ori ai facut demontabil arborele sa poti pune rulmentul de langa suport.
           
                                                 cu respect, Mihai

Salut Mihai

cum se vede in poza de mai sus, umarul rulmentului pe partea unde intra roata dinatata, este pus pe jumate. Celalalt rulment din sus, pe partea unde sta telescopul, este complet. In constructia mea nu am folosit 2 diferite diametre de rulmenti, aici am facut construcita asa a putea-o demonta din ambele parti. In partea de sus (unde sta telescopul) am incheiat constructia cu ansamblul de prins telescopul, ala este montat cu suruburi "in capul" axei, cum se vede in poza asta cumva

http://www.astronomy.ro/forum/files/stundenachsemitmot1_857.jpg

Eu am facut o greseala mica, ca am strunguit axa la sfarsit prea subtire (pentru finet M 18 ). Diametrul axei are cel putin 40 mm. Asa ca lasa axa sa iasa la sfarsit cel putin la un diametru de 35-38mm si o insurubezi cu o piulita de electricieni la diametrul respectiv, are avantajul ca axa se poate folosi mai bine a punei un pol finder, de marime mai mare.

Referind rotile dintate si melcii, aici pretul este diferit, din cauza diametrul nevoit/dorit. De ex. o roata melcata cu 125 dinti, modul 1 costa 93 Euro, melcul costa 43 Euro. Stiu ca nu este ieftin, dar calitatea este buna.