-----------------------------------
Mircea Pteancu
12 Apr 2009 13:37


-----------------------------------
Demonteaza oglinda si priveste prin ea spre Soare sau un bec puternic.Vei afla ce calitate are metalizarea oglinzii tale.
Ref. la intrebarea metalizare normala versus metalizare super -reflectanta ,are sens sa vorbim la una si aceeasi oglinda si daca stabilim obiectivul de urmarit.Daca vrem magnitudine limita mai mare iar buzunarul ne permite,are acelasi sens ca si intrebarea daca vrem sa schimbam oglinda actuala cu una cu 5mm sau 10mm mai mare.Un ATM-ist scrie undeva ca cei care au asemenea obsesii ar fi recomandabil sa se programeze la ''shrink'' -nu trageti,citez din memorie.
Daca vrem contrast mai bun,e de preferat o metalizare normala ,de calitate insa.
OvidiuDanut,cred ca poti sa-ti evaluezi instrumentele doar punandu-le alaturi,observand aceleasi obiecte,folosind grosismente echivalente,poate ca in acea seara luneta de 70mm n-ar fi vazut mai nimic din M42.(Daca esti totusi prea dezamagit de el,eu mai am loc in curte,ii ofer eu adapost,ca-s tata Tereziu al telescoapelor) :D .
Intre telescoape de aperturi diferite dar de aceeasi calitate si schema optica,ar trebui sa invinga telescopul mai mare.Mircea