-----------------------------------
Erwin
13 Apr 2009 01:35

Refractor 80/900 Fraunhoffer
-----------------------------------
După cum spune și titlul, am început construcția unui refractor folosind un obiectiv Fraunhofer de 80/900 (F/11,25). În prima fază, am achiziționat obiectivul cu tot cu celulă de la Silviu (Zoth) pe care l-am vopsit cu negru mat. Am reușit să găsesc un tub de inox de Fi75/0.5mm lung de 900 mm. Am proiectat și dat la strungar spre execuție un inel adaptor între celula obiectivului și tubul de inox. Înainte de a proiecta focuserul, am stat pe gânduri ce diametru s-ar potrivi mai bine. Ținând cont că este un instrument pe care îl voi folosi cu precădere în deplasare și tubul nu este suficient de gros, am optat pentru un focuser de 1,25", care va fi mai ușor și suficient pentru început. 

Totuși, mă frământă o problemă: cum să determin exact lungimea tubului? Cunosc distanța focală, dar nu am măsurat-o. Intenționez să așez obiectivul pe un suport improvizat din 2 profile de aluminiu extrudat și la lumina zilei, vizând un obiect îndepărtat să încerc o focalizare "din mână" cu un ocular cât mai mic, măsurând apoi distanța necesară. 

A doua problemă la care încă nu am găsit rezolvare este dimensionarea diafragmelor care vor fi puse în tub.