-----------------------------------
Doru Dragan
23 Iul 2006 20:34


-----------------------------------
Nu sunt deloc surprins, cunosc cate ceva despre observatorul de pe dealul Feleacului. Nu stiu cat de surprins ai fi tu daca ai afla ca Romania are munti cu inaltimi de peste 2000 m. Nu stiu cat de surprins ai fi daca ai afla ca Ungaria sta mult mai bine decat Romania in ceea ce priveste astronomia atat la profesionisti cat si la amatori. Daca Ungaria ar avea muntii nostrii ar amplasa sigur un observator la o inaltime mare. Noi mergem regulat pe un deal de vreo 300 m din apropierea Timisoarei. Intr-adevar se scapa de partea cea mai nasoala a atmosferei dar inspre vest avem cupola Timisorii care ocupa vreo jumatate de cer. Asta este a doua noastra iesire la peste 1000 m, mai precis pe la 1440 m. Faptul ca scapi de un kilometru jumate de atmosfera duce la o imbunatatire reala a imaginii. Din pacate am fost cu telescopul de 38 cm care e inca in montura Dobson, nu e gata montura ecuatoriala asa incat nu avem poze cu urmarire. Dar am vazut ceea ce putini amatori au vazut: brate in galaxia Andromeda, Trifidul cu despartituri, Filamentele din Lebada cu firisoare, valuri, nebuloasa Nord America etc. Nu stiu cati dintre cei de pe acest forum au vazut asa ceva. Nu stiu cati din cei de la observatoarele profesioniste romanesti au vazut asa ceva.