-----------------------------------
theogon
21 Apr 2009 10:17


-----------------------------------
Ehei d-le Mircea, vorbiti de lucruri sfinte...
Daca ma gandesc am si ei pe acasa un telescop home made de 125 cu o oglinda slefuita (se pare) de Kulin Gyorgy si realuminizata la o fabrica de globuri. Cu instrumentul asta am observat calota polara a planetei Marte (se vedea clar si distinct) la marea opozitie din august 2003. Cum stateam la vreo 100 m de Observatorul Astronomic de pe str. Ciresilor, m-am bulucit si eu cu ceilalti vizitatori la observatii cu luneta coude de 6". Imaginea perceputa a fost dezamagitoare pentru mine - nici un fel de detaliu pe discul planetei care aparea totusi mai mare decat imaginea furnizata de micul meu telescop.
Si asta in conditii cvasi egale (aproape acelasi loc de observatie, aceiasi transparenta si cam la o ora distanta intre observvatii)
Totusi majoritatea amatorilor de astronomie (n-am zis astronomi amatori) nu au nici timp, nici energie si poate nici chef sa slefuiasca singuri o oglinda, iar pentru acestia industria le furnizeaza instrumente - la care  pe vremuri nici nu visam.
Sigur instrumentele astea sunt cum sunt: unele mai bune, altele mai rele - dupa buget coane Fanica, dar macar potolesc arsita unora din noi de a putea vedea ceva sin spectacolul celest. Spuneati ca L/4 e putin, dar ce ziceti de L/1,7, si strehl de 0,56 -performante atinse de unele marci cunoscute -iarasi nu dau nume.
Desigur va dau dreptate, instrumentele home made nu au pret, pentru toti ceilalti exista mastercard.