-----------------------------------
dragos.n
25 Apr 2009 17:43


-----------------------------------
Fratilor, nu va mai certati. Fiecare are dreptul la opinie, si experienta personala, este repetabila dar nu si transmisibila. Nici mie nu mi-a venit sa cred cand am citit ca astronautii ar putea vedea uneori casele de pe pamant, aflati fiind la 400km inaltime. Dar cum nu pot repeta experienta nu pot sa spun decat ca poate e un fenomen optic de care nu stim, vreo lentila gravitational-atmosferica. Si eu, cand am vazut muntii de la Chitila m-am mirat foarte tare. Iar releul de pe Costila eu il vad, e adevarat, destul de rar, din nordul Ploiestiului, si numai dimineata. Atunci, la primele ore, cerul e mult mai senin.

Insa toate astea nu trebuie sa devina motiv de cearta si afirmatii ironice. Cine a vazut ceva, bravo lui, cine nu crede, treaba lui.

Cat priveste legile opticii, care permit sau nu anumite performante, si aici este multa relativitate. In primul rand, performantele ochiului uman sunt incredibil de diverse de la om la om, iar regulile sunt scrise pt ochiul mediu, care de fapt este cam la performante minime, atinse de orice om. In al doilea rand, netul este plin de reletari, chiar multiple (mai multe persoane in acelasi loc si timp, cu acelasi instrument), care vedeau ce nu ar fi putut normal sa vada, sau instrumente care dadeau imagini bune la mariri mult mai mari decat era normal din punct de vedere optic.