-----------------------------------
SDM
25 Apr 2009 21:18


-----------------------------------
O. Stănescu, dragos.n, octopus, DaJackal, M. Pteancu mulțumesc.
,,Cele mai simple lucruri sunt cele înțelese...!"
Acum CRED că am înțeles. 
Mă preocupa colimarea și am ajuns la un blocaj în înțelegerea ,,funcționării" telescoapelor Newton. Nu am știut că distanța dintre centrul secundarei și centrul principalei poate fi modificată între limite rezonabile impuse cel puțin de mărimea secundarei (imaginea pe care dorim să o vedem, să se formeze integral pe secundară ... OK ?). Posibilele modificări ale distanței de mai sus, se compensează prin modificarea lungimii focuserului în timp ce focalizăm.
Am fost stresat de distanța dintre cele două oglinzi; nu am găsit informații despre măsurarea acestei distanțe pentru că (am înțeles acum) nu este extrem de importantă. 

Pentru că am ajuns aici: ar fi util sau interesant un telescop la care distanța dintre cele două oglinzi să poată fi modificată (gen tuburi concentrice culisabile fără jocuri radiale) compensarea să se facă prin alungirea focuserului ?
Realizarea fără jocuri, nu este o problemă pentru că în tehnică există rulmenți liniari cu precizie ridicată, în combinație cu un focuser de 2" sau mai mare.
Ar ajuta asta la observații planetare și/sau deep-sky ?

Nu uitați, nu vreau să inventez roata pentru că deja se rotește de prea mult timp...! 
eventual ,,...las-o așa...!"
O duminică plăcută cu ochii la cer și nu la pământ...!
Mulțumesc tuturor.
SDM