-----------------------------------
Ovidiu M. 
30 Apr 2009 19:35

Re: Telescop incepator cu aspiratii
-----------------------------------
Salutare,

Sunt un absolut incepator intr-ale astronomiei, am mai cautat pe forum dar nu m-am edificat. 
As dori sa imi iau un telescop pentru observatii astronomice, cu buget sa zicem pana in 1000 ron, plus-minus 200 ron. 
As vrea sa vad de exemplu saturnul in toata splendoarea lui. Eventual parti intregi ale galaxiei, ar fi minunat daca le-as vedea. Si tot eventual, as vrea sa vad vartejul de pe jupiter in toata splendoarea lui (cu conditia sa fie cu fata spre pamant).

Merci.

Dat fiind ca ai asemenea asteptari, te sfatuiesc serios ca inainte de a achizitiona orice, sa faci orice este necesar ca sa vezi cu ochii tai cam cum arata saturnul sau jupiterul sau orice altceva printr-un instrument serios si pe un cer bun. Apoi gandeste-te ca printr-un dob de 20 cm, vei vedea din oras planetele ca pe mici bilute si DSO-uri ca niste pete sterse. Am deja doua persoane dezamagite de ce au vazut prin telescopul meu, tocmai pentru ca se asteptau sa vada imagini gen poze hubble iar o matusa vroia sa se miste real-time IN JURUL SATURNULUI. Deci daca nu stii la ce sa te astepti din partea unui telescop mai ales la suma ta ~1000 lei, vei fi cu siguranta dezamagit si in scurt timp o sa ingrosi randurile celor care le vand. Imagini spectaculoase, gen candy-eye, ai numai cu instrumente extrem de scumpe, de la 1000 de euro in sus plus oculare premium care pleaca si astea de la 1000 de roni bucata, plus cer foarte bun.