-----------------------------------
zoth
05 Mai 2009 14:48


-----------------------------------
Salut Danut,

Daca vrei un instrument de camp mare si luminos, un refractor scurt este o alegere potrivita in cazul in care il folosesti numai pentru ce a fost gandit el, adica pentru observatii DS.
In nici un caz sa nu-ti inchipui ca e un instrument universal cu care sa faci orice fel de observatii (terestre, planetare).
In sensul asta reviewul de mai sus mi se pare cosmetizat in exces, lucru despre care i-am atras atentia autorului la vremea respectiva.
Eu am un Skywatcher 120 ST si din experienta pe care o am cu el pot sa-ti spun urmatoarele:
- este un instrument foarte luminos, compact si cu transportabilitate buna.
- optica as caracteriza-o de nivel mediu iar mecanica robusta si diafragmarea foarte buna.
- un punct slab ar fi focuserul RP care trebuie schimbat cu un Crayford.
- un alt punct slab ar fi nivelul ridicat de CA, lucru ce mie nu-mi permite observatii terestre decat pana la cel mult 60x si observatii lunare cam tot pana la acelasi grosisment.
- pentru a putea folosi grosismente mai mari atat in modul terestru cat si planetar e nevoie de filtre adecvate.
- un alt aspect ar fi ca cere oculare bune, ca de altfel orice telescop cu raport focal mic.
- pentru observatii DS este intradevar un instrument fascinant, nu cred ca am sa pot uita usor observatiile din seara de 7 ianuarie cand am vazut Luna si Pleiadele impreuna in acelasi camp (2,8 grade) intr-un ocular Plossl de 32mm.

Daca mai ai intrebari sau nelamuriri le putem discuta.