-----------------------------------
dragos.n
08 Mai 2009 13:25


-----------------------------------
Catalin, desi nu sunt de acord cu tine, tin totusi sa iti multumesc pentru interventie, pentru ca de mai mult timp intalnisem aceasta sticla FCD 1, si nu stiam ce e cu ea.

Cat priveste caracterizarea pe care am facut-o acestei lunete Meade, ca e  o imitatie de triplet, se pare ca review-ul din CloudyNights spune cam acelasi lucru. Tripletul Meade este la nivelul unui dublet William Optics din cea mai slaba categorie a lor, Zenith Star, facuta cu sticla FPL-51, sau chiar putin sub la capitolul contrast. Si daca vorbim de contrast, vorbim de calitatea prelucrarii suprafetelor, care este si motivul pentru care eu consider firma Meade ca fiind o firma slaba. Cea mai slaba din familia Orion, Celestron, SkyWatcher, GSO, Synta, etc, ca nu mai stie nimeni toate numele sub care fabrica taywanezii telescoape la ora asta.

In ce priveste inbunatatirea performantelor odata cu adaugarea unui Field Flattener, este posibil sa ai dreptate. Nu stiu. Stiu ca de obicei, telescoapele de categorie ridicata folosesc Field Flattener-e dedicate, fiecare telescop cu flattenerul lui.

Si daca am vorbit de William Optics, o luneta care se incadreaza in bugetul lui Valy este FLT 98, Triplet APO, cu lentile FPL-53, deci bune, cu tub din carbon, focuser Crayford rotatif cu reductie,  si are si Field Flattener dedicat, dar vandut separat. Pretul tubului la Telescope-Service este 1750 euro, iar in America este 2050 dolari cu geanta inclusa. Pretul Field Flattener-ului in Germania este de numai 350 euro. Lume lume, nu dati buzna, ca sunt destule.

 :lol: