-----------------------------------
Ovidiu M. 
08 Mai 2009 16:47


-----------------------------------
La 1000 E gasesti lucruri bune destule ,nu e cazul sa incepi cu un Rolls Royce , e bun si un Mercedes  :D  , si apoi trebuie sa fii pregatit sa ai un Takahashi si ca sa fii pregatit trebuie sa o iei de jos!
Eu , de ex am luat un ED de la Celestron(aprox 600E) si sunt multumit de el , dar e mai mult decat aveam nevoie la cunostintele mele pentru ca in momentul de fata nu ma pot numi astronom amator doar pentru ca am un telescop (luneta, in fine) si nu imi e rusine sa spun ca sunt doar un diletant in materie, dar am sperante ca pot evolua!

Asa ca parerea mea este sa nu te repezi sa iei cel mai bun telescop , ci sa gasesti un optim care sa te si satisfaca pe moment si care sa te faca si sa iti doresti "mai bun" dupa o perioada cand vei invata ce inseamna"mai rau"!


Nu sunt chiar la inceput si tocmai pentru ca m-am lovit de anumite chestii vreau ceva mai bun sau care sa suplineasca lipsurile de pana acum (newton de 200mm, cu ceva nemultumiri pe partea de mecanica a focuserului si cu nevoia de a lua ceva mai simplu de transportat care sa fie comod de utilizat si ziua la foto + vizual). Nu vreau sa incep de jos ci sa iau direct ceva ce pare ok si pe termen mai lung.
Inteleg ce vrei sa zici si sunt de acord cu tactica asta..insa ea ar merge de minune in cazul ca esti pe un drum nou cu multe directii si in care vrei sa intrii dar nu sti exact ce anume vrei sa faci. in cazul asta incepi cu ceva simplu/ieftin, mai inveti una alta si cu timpul iti rafinezi obiectivele.

Vreau aberatii cromatice minime, mecanica precisa, focala mai mare de 600mm, f/5-f/7.....aaa...era sa uit.. si sa fie ieftin  :roll:
Scopul nu e sa ma fac astronom amator sau altceva ci pur si simplu sa folosesc ceva cu placere. Poate ca imagini bune se pot obtine si cu ce am dar e mai complicat...daca nu imposibil in anumite situatii. De exemplu:
- de paste am fost la tara si in spark nu a incaput decat obiectivul de 200mm....ca de telescop nu mai era loc. Am stat cateva ore la panda dupa o vrabiuta si mai mult de 1m nu s-a apropiat. De cioncanitoare sau grauri nu mai zic...sub 5m nimic...timide rau. La stele m-am uitat cu binoclu.
Oricum mai vroiam o luneta pt autoguiding...asa ca decat sa iau un SW de 2 mil..mai bine una de 2k. :roll:


Suntem in aceeasi barca Valy. Aceleasi motive si pt mine sa trec pe un instrument portabil si de calitate. Insa eu cred ca te arunci prea departe sa dai 2000 de euro pe un refractor. Chiar daca vrei astrofoto, la nivel de amator, cred ca merge foarte bine si ceva de 80mm pana in 1000 de euro. Este de exemplu un model WO Megrez 88mm/620 parca, vreo 900 de euro. De ce nu ai incepe de aici? Sunt pe net multe poze astro reusite cu semiapocromate de pana in 1000 de euro. Doar daca esti un amator avansat care stie exact unde vrea sa ajunga merita sa dai 4-5000 de euro, daca ii ai, pe un Apo de cea mai inalta calitate....

Doar parerea mea...


@Doru Dragan - vreau sa realizez un super APO in garaj care sa dea nana, unui Takahashi... De unde incep? :lol: