-----------------------------------
zoth
09 Mai 2009 19:34

Oculare construite/adaptate acasa
-----------------------------------
Scriam mai demult in forum ca intamplarea a facut sa intru in posesia a doua oculare militare cu distanta focala de 28mm, camp aparent de aproximativ 55-60 grade si reglaj dioptric in domeniul +/- 6 dioptrii.
Le foloseam uneori pe telescoape in mod improvizat.
O alta intamplare mai recenta a facut sa intru in posesia a inca doua asemenea oculare asa incat m-am hotarat ca pe primele doua sa le adaptez definitiv pentru uz pe telescoape iar pe cele din urma sa le las cum au fost concepute, in vederea folosirii pe un eventual viitor binoscop.
Am reproiectat corpul exterior al ocularului, am atasat inca un modul de adaptare a noului barrel (2" la exterior si T2 la interior), iar reglajul dioptric imi foloseste acum drept posibilitate de focalizare fina.
Dupa ceva cautari in panoplia cu designuri despre care tocmai am vorbit in alt topic, am descoperit ca ocularele in cauza au o schema optica derivata din Konig II in aranjament 2-2-1.
Ca majoritatea ocularelor militare si acestea dau o tenta galbuie imaginii care produce relaxarea ochiului si creste contrastul, lucru util atat la observatiile lunare cat si terestre.

In prima imagine ocularul botezat MK 28 (de la Military Konig) alaturi de un Ortho de 18mm, in imaginea a doua puteti vedea adaptarea barrelului la portocular (2" la exterior si T2 la interior) iar in ultima imagine puteti observa cursa de reglaj dioptric intre un ocular complet extins si unul strans.