-----------------------------------
iulian m
17 Mai 2009 18:51


-----------------------------------
"definiti stringurile"

nu exista particule punctiforme- cf tstring. toate particulele fundamentale sint "de fapt" mici corzi/fire inchise(bucle) sau deschise(fire propriu-zise) 
lungimea lor este in medie 10**(-33)

adica cuarcurile, neutrinii, electronii si particulele de forta - fotonii, gravitonii, gluonii - forta tare - si bozonii de etalonare - forta slaba.

nu exista mai multe feluri de stringuri: nu exista diferite "compozitii" materiale ca la particule- electronul difera de ex de neutrini. stringurile au "acelasi" "material" - asa spune teoria - si sint "unidimensionale". orice string poate oscila intr-o infinitate de moduri. O parte mica din aceste moduri corespunde particulelor de mai sus. restul modurilor este subiect de controversa - se pp ca sint instabile; ele corespund la mase f mari.

se pp de asemenea ca orice string are "natural" o tensiune (enorma);este tensionat "ca o coarda de vioara" - cf BGreen. aceasta este baza fizica necesara - asa se considera in teoria string.- a existentei vibratiilor. din rezultatele experimentale de la CERN a rezultat aceasta posibilitate - a corzilor vibrante: restul detaliilor fizice au fost deduse asa cum vedeti.
( cumva si acest detaliu -tensiunea - mi se pare discutabil; dar nu insist).

Energia de vibratie este anulata partial sau chiar "total" de energia de vibratie cuantica: de ex pt graviton seconsidera ca energia totala este zero(sau aproape). depinde de particula "intruchipata" de string prin modul sau de vibratie din acel moment

acum postul de mai sus poate ca e mai clar.

- acum am vazut ca postul lui virgil era pt mafalda; insa oricum postul meu de mai sus are nevoie de o parte din datele de aici.il las nemodificat