-----------------------------------
auriga
18 Mai 2009 10:03


-----------------------------------
am luat si eu un dobson skywatcher 8" SH, in stare foarte buna, utilizatorul nu l-a scos deloc afara, doar pe o terasa folosit ocazional la luna si saturn.

bineinteles ca a venit cu acest focuser "crayford" :D
la prima focusare, campul mi-a sarit cu un sfert de grad (din 1.09) inainte sa focuseze :lol: 

Am observat ca tubul interior din aluminiu are un joc foarte mare, il puteam misca vizibil cu mana. In cateva minute l-am dezasamblat complet, mi-am dat seama cam cum functioneaza, are pe interiorul tubului exterior 3 sine dintre care doar una (din pacate) cea opusa cremalierei, neagra, reglabila (din doua inbusuri mici). am tot reglat pe la el, si am redus mult jocul, dar totusi, cand focusez mi-a mai ramas un pic de joc, probabil am nevoie sa ung mai mult componentele pentru ca rotitele de focusare se misca greu, iar initial in loc sa miste cremaliera misca tubul interior perpedincular pe  directia axei optice. Apropos, inca nu am ajuns la colimare, dar cu jocuri de genul acesta din focuser, nu vad rostul unei colimari  :x 

cred ca totusi, cu mai mult efort  (eu am muncit cam 5-10 minute) se poate regla sa mearga acceptabil. o sa mai incerc, daca nu, solutia este, un focuser crayford  :lol: